Uwielbiam jabłka w cieście. Ale jak je przyrządzić, jeśli nie można użyć ani mąki pszennej, ani jajka, ani nawet maślanki czy kefiru?
Składniki:- pół średniej cukinii
- 1 duże jabłko
- 4 płaskie łyżki mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 4 łyżki mąki ryżowej
- pół szklanki mleka owsianego (lub innego)
- 2 łyżeczki miodu lub cukru
- 1 łyżeczka zastępnika jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
Wykonanie:
Jabłka i obraną cukinię zetrzeć na drobnej tarce. Dodać mąki, mleko i pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na gorącym oleju. Placuszki wychodzą bardzo chrupiące na brzegach. Z podanych proporcji usmażyłam tuzin solidnych racuchów.
1 komentarz:
U mnie w ogródku cukinia oszalała, także dzięki za przepisy z cukinią w składzie, będziemy w sobotę smażyć racuchy i placki (bo ziemniaków też całe pole mam) ;)))
Prześlij komentarz