13.6.12

Rosół z kaczki

Z niemałą radością odkryłam w pobliskim sklepie mięsnym spory wybór części kaczki - udka, piersi, korpusy... I  z takiej właśnie porcji rosołowej ugotowałam ukochaną zupę mego syna. Tadaaam - oto rosół :)
Składniki:

  • porcja rosołowa z kaczki
  • 4 litry wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 marchewki
  • ćwiartka dużego selera
  • 2 pietruszki korzeniowe
  • 2 małe, przypieczone cebulki
  • 10 cm pora
  • ćwiartka włoskiej kapusty
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • makaron (tu kukurydziany)
Wykonanie:
Mięso zalać zimną wodą i zagotować. Dodać obrane warzywa, ziele i listki bobkowe i gotować 3h. Odcedzić, przelać przez gazę na sitku, posolić do smaku.  Tylko tyle i aż tyle ;)
Podawać z makaronem lub z kluseczkami z kaszy manny.


3 komentarze:

shinju pisze...

O rany... wiesz, że ja nigdy nie jadłam rosołu z kaczki. Jestem ciekawa jak smakuje.

Truscaveczka pisze...

Intensywnie i tłuściutko ;) Osobiście uwielbiam dziki drób i zupy z niego.

shinju pisze...

No to chyba muszę spróbować ugotować taki rosół :)