22.6.12

178. Gulasz wieprzowy z cukinią

Składniki:

  • 3 łyżki stołowe oliwy MONINI
  • 60 dag łopatki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • 1 cukinia
  • sól, pieprz, tymianek
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • nieco wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać lekko (!) oliwę i wsypać paprykę, wymieszać i chwilkę podgrzewać, aż zacznie mocno pachnieć i lekko zmieni kolor. Włożyć mięso i lekko obsmażyć. Przełożyć całość do garnka, dodać pokrojone w półplasterki cebulę i cukinię. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić ok. pół godziny. Dodać koncentrat, doprawić. poddusić kilka minut, aby smaki się połączyły.
Podawać z kaszą gryczaną i sałatą ze śmietaną.


1 komentarz:

agnieszka pisze...

Uwielbiam ;) Dodatek cukinii na pewno sprawdza się idealnie!!