8.7.12

181. Zupa krem z pieczarek

Właściwie to zupa przemytniczka. Bo jak inaczej wetknąć dziecku, które nic nie chce jeść poza zupą i owsianką, odrobinę mięsa czy warzyw?

Składniki:

  • 1 ćwiartka kurczaka
  • włoszczyzna (kawałek pora, pół małego selera, średnia pietruszka, 2 marchewki)
  • 3-4 listki bobkowe i 2-3 kulki ziela angielskiego
  • woda
  • sól, pieprz
  • 40 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • masło klarowane do podsmażenia
  • ew. ziemniaki
Wykonanie:
Ugotować klasyczny wywar i odcedzić. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę posiekać i wszystko podsmażyć na maśle (u nas na oleju). Jeśli zupa ma zawierać ziemniaki - obrać je i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i zagotować. dodać podsmażone pieczarki z cebulą i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać warzywa z wywaru i mięso z kurczaka i zmiksować Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grubszym makaronem, grzankami lub samą.

Brak komentarzy: