Składniki:
- 1 ćwiartka kurczaka
- włoszczyzna (kawałek pora, pół małego selera, średnia pietruszka, 2 marchewki)
- 3-4 listki bobkowe i 2-3 kulki ziela angielskiego
- woda
- sól, pieprz
- 40 dag pieczarek
- 2 cebule
- masło klarowane do podsmażenia
- ew. ziemniaki
Wykonanie:
Ugotować klasyczny wywar i odcedzić. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę posiekać i wszystko podsmażyć na maśle (u nas na oleju). Jeśli zupa ma zawierać ziemniaki - obrać je i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i zagotować. dodać podsmażone pieczarki z cebulą i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać warzywa z wywaru i mięso z kurczaka i zmiksować Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grubszym makaronem, grzankami lub samą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz