18.6.12

Oliwkowa sałatka z moskalików (by PanMąż)

Mężczyźni w kuchni albo tworzą katastrofy, albo arcydzieła. Mnie los zetknął tylko z tymi drugimi, więc kiedy PanMąż zniknął na 40 minut w kuchni, oczekiwałam poematu. I nie zawiodłam się.

Powstała sałatka - mnie szczególnie zasmakowała na razowym chlebie i cieniutko ukrojonym żółtym serze.
Składniki:

  • 10 moskalików, pozbawionych kręgosłupa
  • 10 zielonych oliwek
  • mała szalotka lub dymka
Sos:
  • pół łyżeczki ostrego ajvaru,
  • pół łyżeczki octu jabłkowego staropolskiego
  • ćwierć łyżeczki miodu (no, pół, niech tam)
  • łyżka oliwy od suszonych pomidorów
Wykonanie:
Sos wymieszać dokładnie w słoiczku. Moskaliki pokroić w jednocentymetrowe kawałki, oliwki w półplasterki, szalotkę w ćwierćtalarki. Wymieszać, zalać sosem, wstawić na godzinę do lodówki. Proporcje dla 2 osób.


Brak komentarzy: