Image Map

20.6.12

Wegańskie muffinki typu cornbread

Niestety, nie zapisałam źródła przepisu, a szkoda. Muffinki są bardzo przyjemne w smaku i konsystencji, choć bezpszenne, bezmleczne i bezjajeczne :) Musiałam jednak wprowadzić kilka zmian do oryginalnego przepisu, a i jeszcze coś trzeba ulepszyć. Receptura, którą znalazłam, zawierała dwukrotnie większą ilość cukru, niż to, co ja upiekłam - a moje i tak wyszły bardzo słodkie. Niestety, daje się wyczuć posmak proszku do pieczenia - zgodnie z przepisem dodałam 2 płaskie łyżeczki i czuć, że jest go za wiele. Dlatego składniki podaję już zredukowane, żeby nikt nie musiał powtórzyć mojego błędu.
Składniki:

  • 0,5 szkl. najdrobniejszej kaszy kukurydzianej
  • 0,25 szkl. cukru
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • 1,5 łyżki mąki z tapioki (dostępna np. w Biedronce)
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka zastępnika jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki mleka sojowego, zbożowego, lub wody
  • 90 ml oleju
  • cukier waniliowy
  • jagody (ok. 0,5 szklanki)
Wykonanie:
Jak to w muffinkach: suche wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej, wsypać suche do mokrych i wymieszać. Wlać do foremek - uwaga, bardzo rosną! Dodać jagody. Piec ok. 20 minut w prodiżu lub w temp. 180 stopni.


2 komentarze:

Anka - Weganka pisze...

Makę z tapioki można dostać w Biedronce? Naprawdę?! Aż trudno mi w to uwierzyć... Gdzieś na dziale z mąkami?
Co do babeczek - śliczne są :) Ja osobiście nie przepadam za smakiem mąki kukurydzianej i wolę w wypiekach używać właśnie drobno zmielonej kaszy kukuryrydzianej... Wiadomo, że na bezglutenowych słabiej rosną i pewnie dlatego w oryginalnym przepisie było sporo proszku. Taki już urok zbóz bez glutenu.

Waniliowa Chmurka pisze...

też mnie zastanowiła mąka z tapioki w Biedrze:D
łał!
co prawda nie byłam tam ze 3 lata 0 i na razie się nie wybieram, ale dobrze wiedzieć;)

Ps: Babeczki- mniams, biorę jedną i lecę!