Składniki:
- porcja rosołowa z kaczki
- 4 litry wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 marchewki
- ćwiartka dużego selera
- 2 pietruszki korzeniowe
- 2 małe, przypieczone cebulki
- 10 cm pora
- ćwiartka włoskiej kapusty
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- makaron (tu kukurydziany)
Wykonanie:
Mięso zalać zimną wodą i zagotować. Dodać obrane warzywa, ziele i listki bobkowe i gotować 3h. Odcedzić, przelać przez gazę na sitku, posolić do smaku. Tylko tyle i aż tyle ;)
Podawać z makaronem lub z kluseczkami z kaszy manny.
3 komentarze:
O rany... wiesz, że ja nigdy nie jadłam rosołu z kaczki. Jestem ciekawa jak smakuje.
Intensywnie i tłuściutko ;) Osobiście uwielbiam dziki drób i zupy z niego.
No to chyba muszę spróbować ugotować taki rosół :)
Prześlij komentarz