Image Map

9.6.12

Owsiane pancakes

Ani to racuchy, ani placuszki, bo takie śmieszne, bez oleju smażone... Pozbawione głównych alergenów, pyszne i lekkie bardzo posmakowały Paniczowi, może i Wy je polubicie? Oczywiście zamiast zastępnika jajka można dać prawdziwe :)

Składniki:

  • 2 kopiaste łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka zastępnika jajka
  • 1 jabłko starte na tarce od ziemniaków
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki letniej wody (lub mleka)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (bo zwykły oparty jest na mące pszennej)
Wykonanie:
Mokre składniki dodać do suchych, wyrobić jak na muffinki, a więc niezbyt pracowicie, byleby grud mąki nie było. Smażyć na suchej lub posmarowanej olejem patelni teflonowej. Podawać same, z cukrem pudrem lub jogurtem. Użyłam bardzo słodkich jabłek, więc posypywanie cukrem było u nas zbędne.

Następnego dnia zrobiłam te racuszki bez jabłek, dodałam za to łyżeczkę miodu lipowego i okazało się, że w domu zapachniało piernikami :)

2 komentarze:

Agiatis pisze...

Dodaj proszę baner akcji na bloga;)tutaj podaję Ci szczegóły
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/racuchy-wszelkiej-masci#
Pozdrawiam
Agiatis

ThimbleLady pisze...

wyglądają niezwykle smakowicie
wchodzę w to ;) będę testować jak tylko zakupię mąkę owsianą