Składniki:
Ciasto (by Puszczyk, wegedzieciak)
1 szklanka mąki
1/3 szklanki oleju
3 łyżki wody
szczypta soli
Farsz:
szpinak w brykietach (10 kulek)
1/4 małej cukinii
4 łyżki stołowe zielonej soczewicy
sól, pieprz, czosnek
Wykonanie:
Zagnieść ciasto i na chwilę odłożyć.
Ugotować zieloną soczewicę w niewielkiej ilości osolonej wody.
Ciasto rozwałkować, nakłuć widelcem, podpiec na złoty kolor.
Szpinak rozmrozić i poddusić z łyżeczką oleju. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem.
Cukinię zetrzeć na grubej tarce i poddusić na łyżeczce oleju. Soczewicę zmiksować z cukinią i odrobiną wody z gotowania, doprawić.
Na ciasto wyłożyć szpinak, wierzch polać/posmarować sosem, zapiekać jeszcze przez chwilę.
3 komentarze:
Tarta wygląda pysznie. Uwielbiam takie słone przekąski, w sam raz na obiad, kiedy wraca się wieczorem.
Bardzo ciekawe połączenie cukini z soczewcą jako zmiksowanego sosu i do tego jako nadzienie szpinak. Chętnie się skuszę!
Kingo, to połaczenie wykorzystałam już wcześniej - przy paście ciecierzycowej. Dodatek cukinii dodaje kremowej konsystencji i wilgoci powstającemu kremowi :)
Prześlij komentarz