28.4.11

Kapusta z jabłkami

Składniki:
mała główka białej kapusty
150 g kapusty kiszonej
200 g pieczarek
2 duże cebule
2 kwaśne jabłka
sól, pieprz
łyżeczka kminku
łyżka masła, oleju lub smalcu
łyżka mąki
Wykonanie:
Kapustę słodką poszatkować, posolić i zostawić na 10 minut. Po tym czasie przelać ją wrzątkiem i odcedzić. Wlać szklankę świeżej wody, wsypać kminek, dołożyć obrane i pokrojone w kawałki jabłka, dusić do lekkiego zmięknięcia. Cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu. Wrzucić obrane i pokrojone pieczarki i podsmażyć razem. Zawartość patelni dorzucić do kapusty, dołożyć drobniutko posiekaną kapustę kiszoną. Dusić razem dopóki smaki się nie połączą, a zawartość garnka nie zmieni koloru na nieco ciemniejszy. Na patelni podgrzać tłuszcz, dodać mąki i zrobić jasną zasmażkę. Przelać do garnka, całość posolić i popieprzyć do smaku, poddusić do zgęstnienia sosu.
Podawać jako samodzielne danie, lub też z ziemniakami, czy jako dodatek to kotletów schabowych.

3 komentarze:

Trzcinowisko pisze...

ciekawe czy z kminem rzymskim też by było takie dobre?

fotograf ślubny łódź pisze...

czy dobrze kojarzę ( tzn czytam ze zrozumieniem) że najpierw gotujesz zwykłą kapustę a potem dopiero dodajesz ją do kiszonej? Bo z doświadczenia wiem że kiszona gotuje się dłuzej, czy w ten sposób ta zwykła się nie "rozciapie" za bardzo??

Truscaveczka pisze...

@Fotografko ślubna :) Kiszona zachowała swoją jędrność, nie dążyłam do papkowatej miękkości - no i posiekałam ją dośc drobno, w kosteczkę 1x1cm. A słodką poddusiłam do stanu al dente najpierw - w sumie dało to bardzo przyjemną konsystencję, ani bardzo miękką, ani twardawą - coś pomiędzy.

@Trzcinowisko - nigdy nie jadłam kapusty z kminem, to może być ciekawy eksperyment.