Image Map

25.4.11

Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami

Kolejna inspiracja Vegelicious.
Składniki:
350 g zielonej soczewicy
250 g pieczarek
2 marchewki
2 pietruszki
ćwiartka selera
cebula
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki kukurydzianej
liść laurowy, ziele angielskie, sól, cząber, czosnek
olej z pestek winogron
bułka tarta i margaryna do wysmarowania foremek
Wykonanie:
W jednym garnku ugotować do miękkości soczewicę i warzywa - z solą listkiem laurowym i zielem angielskim. Odlać wodę, wyjąć przyprawy, warzywa i lentilki zmiksować. Cebulę i pieczarki posiekać, podsmażyć na oleju do zezłocenia, dodać do zmiksowanej masy razem z olejem od smażenia. Dodać mąkę i bułkę tartą, dokładnie wyrobić.
Foremki wysmarować margaryną i wysypać bułkę tartą. Masę mocno wcisnąć do foremek i dokładnie ubić. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 45 minut.
Uwaga, masa nie zawiera surowizny, można próbować do woli - trzeba porządnie pasztet posolić (napisała Trus, która nie dosoliła swojego).

1 komentarz:

skoraq cooks pisze...

świetna śniadaniowa propozycja :-)