29.4.11

Kasza jaglana z cukinią i pieczarkami

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
pół młodej cukinii
1 średnia cebula
150 g pieczarek
olej z pestek winogron
sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę zalać wodą, lekko osolić i gotować na małym ogniu do zniknięcia wody. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i cukinię pokrojone w plasterki, dusić do miękkości pod przykryciem. Wymieszać z kaszą, posolić i popieprzyć do smaku.

Tak naprawdę potrawa wymaga jedynie nieznacznego doprawienia, ponieważ pieczarki i cukinia, choć delikatne w smaku, to znakomicie wyczuwalne. Pysznie komponują się z szorstką jaglanką.

5 komentarzy:

Trzcinowisko pisze...

Uwielbiam kaszę jaglaną...a jeszcze w towarzystwie takich warzyw...:) Fajne danie...

Paula pisze...

z pieczarkami zapowiada się pysznie!

mniamusne.blox.pl pisze...

No same dobre rzeczy w tym są :D

Jedzeniowcy pisze...

Jaglana jest dobra zawsze i wszędzie, ot, co!

Joanna pisze...

Wspaniała opcja na obiad, pyszne, pożywne i proste :-)