Skład:
2-3 udźce z kurczaka
pół młodej cukinii
pół szklanki zielonego groszku
20 cm pora
1 szklanka ryżu arborio
1 łyżka oleju z pestek winogron
pół szklanki śmietany
przyprawa shoarma, sól
Wykonanie:
Kurczaka wyluzować, pokroić w kawałki, doprawić przyprawą shoarmową i solą, usmażyć na oleju. Kawałki mięsa odłożyć, a na wytopiony tłuszcz wsypać ryż i chwilę smażyć, aż zrobi się lekko szklisty. Wlać szklankę wody i zmniejszyć gaz. Pora i cukinię pokroić w talarki, wymieszać z groszkiem. Warzywa i mięso dorzucić do pęczniejścego ryżu, doprawić większą ilością przyprawy, wymieszać. Podlewać wodą w miarę potrzeb. Gdy ryż jest miękki, dodać śmietanę.
2 komentarze:
cukinia i ryż...lubię:)
kocham risotta ! najfajniejsze jest w nich to ze sie tak jakby kleją :) twoj przepis z dodatkiem cukinii bardzo fajny!
pozdrawiam :)
Prześlij komentarz