21.5.11

Kapusta z ciecierzycą

Składniki:
1 nieduża główka młodej kapusty
1 duży por
30 dag pieczarek
1 puszka pomidorów pelati
1 puszka ciecierzycy
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki kminku
sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, wygnieść rękami, posolić i odstawić na 10 minut. Podlać wodą i gotować na wolnym ogniu. Pora pokroić w talarki i wrzucić do kapusty na początku obróbki termicznej, podobnie jak pieczarki (dla zwiększenia wyrazistości smaku można je wstępnie obsmażyć). Dodać kminek i gotować do miękkości składników. Pomidory zmiksować i wraz z odsączoną ciecierzycą dodać do kapusty. Pogotować jeszcze 5-7 minut i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem.

3 komentarze:

Trzcinowisko pisze...

Dobry przepis...u nas w domku zwykle robimy coś podobnego zimą...smak świetny..tylko u nas oczywiście nie jest to młoda kapusta...dajemy też więcej pomidorów i cebulę...mniam:)

Truscaveczka pisze...

Ja mam ostatnio gastrofazę porową :) A z ciecierzycą robicie?

jadalnepijalne pisze...

Tak się ostatnio zastanawiałem co mogę jeszcze zrobić z tym sezonem na młodą kapustę.. Dobry pomysł!