5.5.11

Kapusta z rabarbarem

Składniki:
1 mała młoda kapusta
2-3 łodygi rabarbaru
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
pieprz
2 łyżki octu jabłkowego
1 kwaśne jabłko
pęczek koperku
2 łyżeczki mąki
3 łyżki oleju
opcjonalnie - 100g boczku/słoniny
Wykonanie:
Kapustę pokroić w paseczki, posolić, podlać wodą i wstawić na niewielki płomień. Rabarbar i obrane jabłko pokroić na małe kawałki, koperek posiekać i wszystko dodać do kapusty. Ugotować do miękkości. Dodać octu jabłkowego, pieprzu i cukru do smaku. Mąkę rozprowadzić olejem lub smalcem wytopionym z boczku, zrobić jasną zasmażkę i dodać do kapusty.
Podawać z młodymi ziemniakami.

Brak komentarzy: