29.3.11

Kotlety z jajek z koperkiem i chilli

Składniki:
6 jajek
3 łyżki bułki tartej
garść posiekanego koperku
płatki chilli
sól
olej do smażenia
Wykonanie
Ugotować 5 jajek na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Rozgnieść widelcem w misce. Dodać jedno jajko surowe, bułkę tartą, koperek i przyprawy. Wyrobić na spoistą masę. Formować kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju. Podawać z pieczywem i kiszonymi ogórkami.

27.3.11

Placki ziemniaczano-pieczarkowe

Z cyklu: Bogowie, jakie to pyszne!
Składniki:
6 ziemniaków
6 pieczarek
1 duża cebula
1 jajko
4 łyżki mąki
sól, pieprz, olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę posiekać i zrumienić, dodać pokrojone pieczarki i poddusić razem. Ziemniaki zetrzeć (np. w malakserze), dodać pozostałe składniki. Smażyć na gorącym oleju. Podawać z jogurtem greckim z czosnkiem.

Słoneczna kasza jaglana z daktylami

Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej+szklanka wody do gotowania (bez soli, bez cukru)
3-4 daktyle pokrojone w paseczki
łyżka masła (wegańska Trus musiała użyć margaryny bezmlecznej)
łyżeczka miodu/cukru
cynamon wedle uznania
Wykonanie:
Kaszę zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu do wchłonięcia tejże wody. Do gorącej kaszy dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, jeść natychmiast.

18.3.11

Kuskus ze szpinakiem

Co powstanie z połączenia 3 składników, które uwielbiam?
Składniki:
pół filiżanki kuskusu
5 brykietów szpinaku w liściach
łyżka stołowa oleju z pestek winogron
czosnek
sól
Wykonanie
Kuskus posolić, zalać wrzątkiem i zostawić do napęcznienia. Szpinak rozmrozić, poddusić z odrobiną oleju. Dodać mnóstwo czosnku (wartość zróżnicowana osobniczo), przełożyć na patelnię kuskus, dokładnie wymieszać i podsmażyć przez 2-3 minuty. Dosolić w razie potrzeby.

17.3.11

Kuskus z bakaliami

Składniki:
Pół szklanki kuskusu
3/4 szklanki wody
5 moreli suszonych
2 łyżki rodzynków
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki miodu (u mnie zastąpił go cukier)
Wykonanie:
Morele pokroić na paseczki, wrzucić do garnuszka z rodzynkami, zalać zimną wodą, wsypać cynamon. Gotować 2-3 minuty. Zawartość garnuszka wlać do miseczki z suchym kuskusem i zostawić do napęcznienia. Jeśli to konieczne, dosłodzić miodem/cukrem.

15.3.11

Hummus staropolski

1 puszka ciecierzycy
2 łyżeczki oleju z pestek winogron
pół łyżeczki majeranku
2 ząbki czosnku
sól
Składniki zmiksować, pastę wykorzystać do pieczywa lub w dowolnym innym celu :)

14.3.11

Sernik gotowany

Składniki:
wiaderko twarogu sernikowego (1kg)
szklanka cukru
kostka masła
cukier waniliowy
4 jajka
budyń waniliowy
pół szklanki mleka
herbatniki na spód

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do sera, z białek ubić pianę. W garnku stopić masło, dodać cukier, a następnie ser z żółtkami. Gotować aż składniki się połączą. Dodać budyń rozrobiony w mleku. Gotować kilka minut. Dodać pianę, gotować aż masa zgęstnieje. Tortownicę wyścielić herbatnikami. Zgęstniałą masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Zostawić do ostudzenia, włożyć do lodówki. W ramach dekoracji posypać kakao lub cukrem-pudrem.

Przepis znaleziony u Wiedźmy :)

10.3.11

Mielone z soczewicy

Składniki:
szklanka zielonej soczewicy
2 jajka
bułka tarta
średnia cebula
majeranek, sól, pieprz, czosnek
olej do smażenia
Wykonanie:
Soczewicę ugotować w 1,5 szklanki osolonej wody, odcedzić i zmiksować/przepuścić przez maszynkę. Cebulę posiekać i zezłocić na oleju. Dodać jajka, bułkę tartą, cebulę i wyrobić jednolitą masę. Formować kotlety mielone wielkości mandarynki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć z obu stron na złotawy kolor.
Podawać jak każde inne mielone, u nas dzisiaj z ziemniakami i coleslawem :)

8.3.11

Brukselka z boczkiem

Porcja na 2 osoby:
200 g brukselki z mrożonki
30g boczku pokrojonego w kosteczkę
łyżka stołowa bułki tartej
łyżeczka masła
sól, cukier

Brukselkę obgotować przez ok. 5 minut w osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzić. Na patelni zrumienić boczek pokrojony w kosteczkę. Wrzucić kapustki, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić przez kwadrans. Dodać masło i bułkę tartą, wymieszać i zostawić na patelni na 2-3 minuty. 
U nas zadziałało jako jarzynka do eskalopek z indyka :)

6.3.11

Kociołek meksykański

Znalezione na Eksplozji Smaku.


Składniki:
2 uda kurczaka
3-4 marchewki
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
2 czerwone papryki
0.30 kg pieczarek
1 duży koncentrat pomidorowy
2 kostki rosołowe (ja nie użyłam)
2 puszki czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 szczypty majeranku
1 szczypta oregano

Kurczaka ugotować w osobnym garnku, kiedy będzie dość miękki wyjąć z wody, ostudzić, obrać ze skóry, wyjąć kości, a mięso podzielić na mniejsze kawałki. Do niewielkiej ilości wody wkładać kolejno: marchewki pokrojone w plasterki, tak samo pokrojony czosnek, cebulę i pieczarki oraz papryki pocięte w paski. Dusić na malym ogniu, stopniowo dodając wszystkie pozostałe składniki.  Na samym końcu dodać osączoną z zalewy fasolę i kukurydzę z puszki.  Potrawę dusić na malym ogniu często mieszając, aż wszystkie składniki będą miękkie i gotowe do jedzenia.