18.3.11

Kuskus ze szpinakiem

Co powstanie z połączenia 3 składników, które uwielbiam?
Składniki:
pół filiżanki kuskusu
5 brykietów szpinaku w liściach
łyżka stołowa oleju z pestek winogron
czosnek
sól
Wykonanie
Kuskus posolić, zalać wrzątkiem i zostawić do napęcznienia. Szpinak rozmrozić, poddusić z odrobiną oleju. Dodać mnóstwo czosnku (wartość zróżnicowana osobniczo), przełożyć na patelnię kuskus, dokładnie wymieszać i podsmażyć przez 2-3 minuty. Dosolić w razie potrzeby.

3 komentarze:

agawu pisze...

Robię coś podobnego, ale zamiast oleju używam masła. Czasami dodaję też startego drobno selera, bo uwielbiam selera ze wszystkim i pod każdą postacią. Podlewam trochę rosołem takim z kostki i dopiero w to rzucam kuskusa by wypił wszystkie płyny z patelni i puchł nabierając smaku potrawy.

Mariola pisze...

lubię wszystkie Twoje "wege-przepisy", szukam przepisu na pasztet z marchwi(o ile istnieje), bo mi się marnuje bidulka w lodówce:/

Truscaveczka pisze...

Podchodzę nieufnie do potraw o zbyt dużej ilości składników ;)
Pasztet z marchwi by był, gdyby Trus miała piekarnik :p Ale może racuszki marchwiowe?