14.3.11

Sernik gotowany

Składniki:
wiaderko twarogu sernikowego (1kg)
szklanka cukru
kostka masła
cukier waniliowy
4 jajka
budyń waniliowy
pół szklanki mleka
herbatniki na spód

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do sera, z białek ubić pianę. W garnku stopić masło, dodać cukier, a następnie ser z żółtkami. Gotować aż składniki się połączą. Dodać budyń rozrobiony w mleku. Gotować kilka minut. Dodać pianę, gotować aż masa zgęstnieje. Tortownicę wyścielić herbatnikami. Zgęstniałą masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Zostawić do ostudzenia, włożyć do lodówki. W ramach dekoracji posypać kakao lub cukrem-pudrem.

Przepis znaleziony u Wiedźmy :)

1 komentarz:

Markizeczka pisze...

Baaaardzo apetycznie wyglada, z cala pewnoscia wyprobuje :)