6.3.11

Kociołek meksykański

Znalezione na Eksplozji Smaku.


Składniki:
2 uda kurczaka
3-4 marchewki
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
2 czerwone papryki
0.30 kg pieczarek
1 duży koncentrat pomidorowy
2 kostki rosołowe (ja nie użyłam)
2 puszki czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 szczypty majeranku
1 szczypta oregano

Kurczaka ugotować w osobnym garnku, kiedy będzie dość miękki wyjąć z wody, ostudzić, obrać ze skóry, wyjąć kości, a mięso podzielić na mniejsze kawałki. Do niewielkiej ilości wody wkładać kolejno: marchewki pokrojone w plasterki, tak samo pokrojony czosnek, cebulę i pieczarki oraz papryki pocięte w paski. Dusić na malym ogniu, stopniowo dodając wszystkie pozostałe składniki.  Na samym końcu dodać osączoną z zalewy fasolę i kukurydzę z puszki.  Potrawę dusić na malym ogniu często mieszając, aż wszystkie składniki będą miękkie i gotowe do jedzenia.

2 komentarze:

Gosia pisze...

A jaki to jest duzy koncentrat? Tak mniej wiecej, bo dokladnie to wiadomo na smak. A przepis mi sie baardzo podoba, lubie takie, tylko chyba wymienie kuraka na wolowine ;)

Truscaveczka pisze...

200g :) Ale ja dałam pół i puszkę zmiksowanych pomidorów pelati. Wyszło mniamnuśne :)