10.6.11

Francuskie kwadraty z cukinią

Ciasto francuskie jest delikatne, pięknie rozdziela się na setki płatków i wspaniale smakuje. Doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 mała cukinia
łyżka oleju z pestek winogron
sól, pieprz, oregano
Wykonanie:
Cukinię pokrój drobno, np. na osiem części wzdłuż, a potem w plasterki i podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj przyprawy. Ostudź.
Ciasto pokrój w prostokąty, których długość jest dwa razy większa od szerokości. Na połowie ułóż farsz, zagnij ciasto i dokładnie sklej brzegi. Piecz w piekarniku na posmarowanej tłuszczem blasze lub na patelni postawionej na maleńkim płomieniu i przykrytej (w tym wypadku obróć kwadraty po zrumienieniu jednej strony).
Podawać z surówką, na przykład koperkową.
Cukinia 2011

3 komentarze:

aga pisze...

bardzo smaczne jedzonko:)

Panna Malwinna pisze...

kwadraty muszą smakować obłędnie;)

nat. pisze...

bardzo fajne, rposte w przygotowaniu danko :)
To lubie w ciescie francuskim - czy na slodko czy na slono, nie moze sie nie udac! :)

pozdrawiam!