Image Map

31.1.10

Sałatka teściowej

Skład:
marchewka
groszek
kukurydza
jajko na twardo
ogórek kiszony
papryka w occie
śledź w occie razem z cebulką z zalewy
majonez

A razem? Razem dają Szczęście Synowej ;)
Bardzo dziękuję za pyszną sałatkę, Teściowo droga :)

30.1.10

Murzynek - maszynista

Skład:
200 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
150 g cukru
1/2 szkl. oleju
jogurt naturalny 125 g
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat rumowy
3 łyżki kakao.

Wykonanie:
Mokre składniki zmiksować, dodać suche, zmiksować. Piec 60-70 min. w maszynie do chleba.

Ciasto wychodzi mało słodkie, raczej wytrawne. I szybko znika :)

25.1.10

Bitki

Bitki z przepisu Ilki76.
Karkówka (60 dag)
2 duże cebule
sól
pieprz
olej do smażenia
mąka
liść laurowy (3 szt.)
ziele angielskie (3 szt.)

Mięso pokroić w dość cienkie plastry i lekko rozbić. Posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Włożyć do garnka. Na oleju ze smażenia mięsa podsmażyć pokrojoną w półplastry cebulę. Przełożyć do garnka z mięsem. Podlać wodą, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Dusić do miękkości mięsa (pół godzinki). Uwaga, sos bardzo przywiera, bo jest w nim mąka. Trzeba co jakiś czas sprawdzać, czy mięso nie przykleiło się do dna garnka.
Ja osobiście wyjęłam mięso z sosu, żeby zmiksować go dla urody - i włożyłam mięso z powrotem.
Podałam z ziemniaczanym puree i kapustą kiszoną.

24.1.10

Naleśniki z tuńczykiem

Naleśniki:
2 niepełne szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka gazowanej wody mineralnej, 2 jajka, szczypta soli.
Składniki wymieszać mątewką. Ciasto ma mieć dość rzadką konsystencję. Smażyć na patelni posmarowanej skórką od chleba zamoczoną w oleju.
Farsz:
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, 10 oliwek, najlepiej nadziewanych pastą sardelową, 5 ząbków czosnku marynowanego, garść tartego żółtego sera, spora cebula, sól, pieprz, olej.
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokruszonego tuńczyka, pokrojone w plasterki oliwki i posiekany czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Zgasić gaz, dodać ser żółty i przyprawy (uwaga z solą! Oliwki są słone!), wymieszać i zostawić na parę minut by ser się lekko nadtopił.
Naleśniki zwinięte w krokiety można opanierować i usmażyć, bądź tylko podsmażyć.
Smacznego!

17.1.10

Ciasto jogurtowe z maszyny


Składniki:
200 g cukru
3 jajka
jogurt naturalny 125 g
pół szklanki oleju
200 g mąki pszennej
100g mąki kukurydzianej
pół małej paczki proszku do pieczenia
paczka cukru waniliowego

Wykonanie:
Cukier, jajka, jogurt i olej zmiksować na gładką masę i wlać do maszyny. Dodać obie mąki przesiane z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Ustawić program do pieczenia ciast niedrożdżowych, 750 g, słabo wypieczona skórka.
Miałam zamiar udekorować ciasto uroczymi czekoladowymi zaciekami i wzorkami, ale ze jedyną czekoladą na składzie w domu jest snickers Małżonka, to sami rozumiecie :)

10.1.10

Do rosołku kluseczki

Następnym razem dodam jeszcze koperek, bo mi wyjątkowo do rosołu pasuje. Mój wczorajszy sukcesik o smaku rosołkowym dojrzał do dziś do smaku Rosołu z Kury. Pycha!

2 jajka rozkłócić mątewką i dodać szczyptę soli, stopniowo wsypywać mąkę (ok. 3/4 szklanki) aż powstanie ciąąąąąąąągnące ciasto. Kłaść po pół łyżeczki na osolony wrzątek. Kluseczki spektakularnie zwiększają objętość, stąd małe porcyjki. Gotować chwilę od wypłynięcia. Można wykorzystać jako dodatek do zupy, mięsa, a niektórzy podsmażają je jak polentę i tak jedzą. W każdym razie są mniam-mniam.

9.1.10

Udało mi się ugotować rosołek


I uwierzcie mi - cieszę się jak dziecko :) Umiem wszystko!
Przepis pochodzi z książki, o której pisałam w poprzednim wpisie.
1 kurczak
pęczek włoszczyzny
1 mała cebulka
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu

Kurczaka umyć, podzielić, zalać zimną wodą, dodać listki i pieprz, zagotować. Dodać włoszczyznę i opaloną cebulkę. Zmniejszyć ogień i gotować 2 h pod przykryciem. Przecedzić.
Przysięgam - po raz pierwszy mój rosołek MA SMAK!

8.1.10

Kupiłam sobie książkę :)

Gdyż postanowiłam nareszcie nauczyć się gotować zupy :)
Książka jest prześlicznie wydana, przepisy od banalnej ogórkowej po niebanalną czosnkową pomidorową. Mmmm, ślinka mi leci!

3.1.10

Serniczki Podlasiaki


Czyli obiad na szybko.
250g białego sera półtłustego rozdrobnić wedle uznania (ja w minimalakserze to zrobiłam), dodać ok. szklanki mąki, cukier waniliowy, 2-3 jajka. Zagnieść bardzo lepkie ciasto. Formować placuszki, obtaczać w mące lub bułce tartej, smazyć na oleju (uwaga na mąkę, szybko się przypala, smażyć na wolnym ogniu). Podawać ze śmietaną i cukrem-pudrem.
Wykonanie zajęło mi ok. 2o minut, jakby co :)

Załamanie

Być może niektórzy obserwatorzy chcieliby widzieć tu więcej pomysłów i przepisów.
Ba, ja sama bym chciała.
Cóż, jeśli dotknięta jestem najgorszym nieszczęściem, jakie może trafić osobę kochającą gotować (może poza utratą węchu i smaku).
Moi domownicy są obrzydliwie konserwatywni jeśli chodzi o serwowaną im żywność.
Jedno - czteroletnia przedszkolaczka, ex definitione jest nieufna wobec nowych smaków, nie wspominając o widzialnej zawartości tego czy tamtego w potrawie (listka szpinaku nie zje, ale zielony farsz do naleśnika ujdzie).
Drugie - trzydziestoletni mężczyzna - ma podejście "Nie będę tego jadł, bo to jest nowe". Jakoś nie przeszkadza mu to w testowaniu piw o konsystencji zupy cebulowej, a jedynie w próbowaniu zdrowych, świeżych, bezglutaminianowych domowych specjałów. Bo co innego sklepowe - wędlina najlepiej różowa, chleb puszysty jak chmurka w letni dzień, jogurt ze wsadem truskawkowym. Bo koktalj jogurtowy z owocami to nie, nie :/
Nie rozumiem i cierpię :(

1.1.10

Noworoczny schab


Schab ze śliwkami
1 kg schabu, 2 paczki śliwek suszonych, sól, czosnek granulowany, majeranek, olej do smażenia, woda.
Schab nakłuć nożem wzdłuż przez środek i w powstały tunel wepchnąć śliwek ile wlezie :) Z wierzchu natrzeć solą, obsypać czosnkiem i majerankiem i zostawić na 2h w lodówce.
Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Włożyć do garnka, podlać wodą i dusić, dodając po odrobinie wodę, przez godzinę lub nieco dłużej. Wyjąć na talerz, pokroić w niegrube plastry i włożyć z powrotem do sosu. Wrzucić resztę śliwek. Dusić jeszcze z kwadrans. Podawać z kopytkami.
Smacznego :)