Bitki z przepisu Ilki76.
Karkówka (60 dag)
2 duże cebule
sól
pieprz
olej do smażenia
mąka
liść laurowy (3 szt.)
ziele angielskie (3 szt.)
Mięso pokroić w dość cienkie plastry i lekko rozbić. Posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Włożyć do garnka. Na oleju ze smażenia mięsa podsmażyć pokrojoną w półplastry cebulę. Przełożyć do garnka z mięsem. Podlać wodą, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Dusić do miękkości mięsa (pół godzinki). Uwaga, sos bardzo przywiera, bo jest w nim mąka. Trzeba co jakiś czas sprawdzać, czy mięso nie przykleiło się do dna garnka.
Ja osobiście wyjęłam mięso z sosu, żeby zmiksować go dla urody - i włożyłam mięso z powrotem.
Podałam z ziemniaczanym puree i kapustą kiszoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz