Naleśniki:
2 niepełne szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka gazowanej wody mineralnej, 2 jajka, szczypta soli.
Składniki wymieszać mątewką. Ciasto ma mieć dość rzadką konsystencję. Smażyć na patelni posmarowanej skórką od chleba zamoczoną w oleju.
Farsz:
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, 10 oliwek, najlepiej nadziewanych pastą sardelową, 5 ząbków czosnku marynowanego, garść tartego żółtego sera, spora cebula, sól, pieprz, olej.
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokruszonego tuńczyka, pokrojone w plasterki oliwki i posiekany czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Zgasić gaz, dodać ser żółty i przyprawy (uwaga z solą! Oliwki są słone!), wymieszać i zostawić na parę minut by ser się lekko nadtopił.
Naleśniki zwinięte w krokiety można opanierować i usmażyć, bądź tylko podsmażyć.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz