3.5.13

202. Sałatka z roszponki w kolorowym wydaniu

Wczorajsza kolacja wcale nie chciała się zrobić. Na wszystko kręciłam nosem gorzej, niż moje dzieci.
W końcu mnie olśniło - dressing musztardowy i roszponka!
Składniki (na 1 osobę):
  • garść roszponki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/4 strąka papryki (u mnie żółtej)
  • 1 mały pomidor
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżeczki musztardy chrzanowej
  • odrobina pieprzu
Roszponkę opłukać i w całości wrzucić do miski. Warzywa drobno pokroić. Oliwę, musztardę i pieprz umieścić w malutkim słoiczku (np. po niemowlęcej paszy lub przecierze pomidorowym), zakręcić o dokładnie wytrząść, aby powstał dressing.
Zalać warzywa i konsumować ze smakiem.

Gdybym brała sałatkę do bento, dołożyłabym jajko na twardo, pokrojone średnio drobno, żeby była bardziej sycąca.


Brak komentarzy: