28.4.13

201. Placki ziemniaczane z suszonymi pomidorami, oliwkami i wędzonym twarogiem

W zasadzie miały być serniczki. Takie klasyczne, podlaskie, tylko na słono. Ale gdy spróbowałam genialnego wędzonego twarogu, pomyślałam, że szkoda mi go dodawać do ciasta. Dlatego ostatecznie powstały placki zupełnie inne.
Składniki (na 3 osoby):
5 ziemniaków średniej wielkości, surowych i obranych
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 jajka
1 spora cebula
3-4 suszone pomidory
6-8 oliwek
2-3 plastry porządnej wędzonej szynki
łyżka węgierskiej pasty paprykowej (jest bardzo słona, dlatego w przepisie nie ma soli)
olej do smażenia
200g wędzonego twarogu
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na drobne wiórki, dodać mąkę i jajka, wyrobić. Pomidory, szynkę i oliwki drobno posiekać, cebulę zetrzeć na grubej tarce, dodać do masy ziemniaczanej, doprawić pastą paprykową. Smażyć na gorącym oleju. Podawać z pokruszonym wędzonym twarogiem.

Brak komentarzy: