Kolorowo, pikantnie i przepysznie. I niezwykle sycąco. Z tych proporcji wyszły 4 solidne dawki potrawy ;)
Składniki:
- pół puszki kukurydzy
- pół szklanki białego, wytrawnego wina
- tuzin oliwek
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- pół kostki sera typu feta
- por
- pół cukinii
- pół papryki czerwonej
- puszka pomidorów
- oliwa
- tymianek
- czosnek granulowany lub świeży
- papryka słodka i ostra
- makaron średniej wielkości (na zdjęciu makaron kukurydziany)
Wykonanie:
2 ząbki czosnku wycisnęłam i zeszkliłam na niezbyt rozgrzanej oliwie. Podlałam winem. Dodałam pokrojonego w półtalarki pora i w ćwierćtalarki - cukinię. Całość lekko podsmażyłam, dorzuciłam pomidory, kukurydzę i tuńczyka, i dusiłam około kwadransa. Wrzuciłam przekrojone w połówki oliwki i pokruszoną fetę, która rozpłynęła się w kremowym sosie. Doprawiłam tymiankiem i papryką i zostawiłam na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Podałam z makaronem i obserwowałam, jak znika :)
1 komentarz:
Czytam sobie właśnie i ślina mi gębę wypełnia. Pędzę dziś na zakupy i zrobię taką pastę :-)
Prześlij komentarz