Cierpię ostatnio z powodu zniknięcia z tesco mojego ulubionego szpinaku w liściach. Inne nie są tak czyste, smaczne i nie rozwijają się do pełnych listków. A ten z firmy na B jest upiornie drogi. Szukam więc sposobów na szpinak rozdrobniony.
Składniki:
- 1/2 filiżanki kaszy jaglanej
- 4 brykiety szpinaku
- łyżka oliwy/oleju
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- parmezan do posypania
Wykonanie:
Kaszę wsypałam do garnuszka, wlałam nieco ponad filiżankę wody, dodałam szczyptę soli i gotowałam do odparowania/wchłonięcia wody na wolnym ogniu. Czosnek wycisnęłam na oliwę, poddusiłam i dodałam brykiety, którym pozwoliłam się rozmrozić. Posoliłam i wymieszałam z kaszą. Posypałam odrobiną parmezanu i ... musiałam podzielić się z synkiem ;) Spodobało mu się zielone jedzenie.
W ramach akcjii:
4 komentarze:
fajne, to mi się podoba. Od tygodnia wprowadziłam do naszego manu kasze jaglaną i szukam na nią sposobu. Będzie cięzko, bo mężowi nie przyopadła do gusty w konzystnecji, ani w smaku. Cóż konzystencji nie zmienię, ale smak - moge poczarować. Spróbuję na zielono. Pozdr.
Kingo, zawsze możesz spróbować zrobić z jaglanki kotlety ;) Może tak łatwiej wejdzie :D
Kasza jaglana dobrze doprawiona jest jeszcze lepsza niż kawałek kiełbasy dobrze podsuszonej. Właśnie zeżarłam miskę tego co wyżej, z dużą ilością czosnku. Absolutnie pyszne! Czemu zrobiłam tak mało?
Super pomysł na kaszę jaglaną. Muszę go koniecznie wypróbować. Aż dziwne, że do tej pory na to nie wpadłam :-/
Prześlij komentarz