15.2.12

Szaszłyki z kurczaka z ziołami

Przepisu na szaszłyki szukałam już dawno. Miałam szaloną ochotę na taki niekonwencjonalny obiad. Ile można jeść kotlety z kurczaka czy duszone udka?
W końcu trafiłam - przeglądając grafikę google - na obrazek, który wyglądał zupełnie jak to, co chcę zjeść.
Przepis pochodzi ze Smakera, a jego autorką jest Agnieszka Crow.
Składniki:
- 2 cienkie filety z kurczaka,
- pół strąka czerwonej papryki,
- pół niedużej cukinii,
- średnia cebula,
- 6 pieczarek,
- czosnek granulowany,
- tymianek,
- sól,
- kolorowy pieprz,
- łyżka masła,
- oliwa do smażenia.
Wykonanie:
Kurczaka pokroiłam w paseczki, paprykę i cebulę w kwadraciki o boku około 1,5cm, a cukinię w ćwierćtalarki. Pieczarki obrałam, przekroiłam na połówki lub ćwiartki i udusiłam na maśle. Ponawlekałam składniki na patyczki i ułożyłam na talerzu. Całość oprószyłam solą i przyprawami, smażyłam na oliwie ze wszystkich stron.
Podałam z ryżem i sosem jogurtowo-czosnkowym.

2 komentarze:

Magda pisze...

Kiedy patrzę na Twoje zdjęcie to również mam ochotę na takiego szaszłyka. Pychota!

nietylkoSZALenstwo pisze...

chyba wiem co będzie dzisiaj na obiad ;)))