Image Map

12.6.11

Linguini z pesto z bobu i bazylii

 Pesto
Składniki:
szklanka bobu
garść porwanej bazylii
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki pestek słonecznika lub orzeszków piniowych
olej z pestek winogron lub oliwa
sól
Wykonanie:
Bób ugotować (ok. 15 minut) w osolonej wodzie, odcedzić, lekko przestudzić i obrać z łupinek. Pestki słonecznikowe zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Odcedzić. Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Posolić do smaku.
  
 Linguini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać w garnku z sosem. Podawać od razu.
Przepis z Kwestii Smaku, jak zwykle lekko po swojemu ;)

5 komentarzy:

Kasia pisze...

Super! Za makaron z pesto to ja się zawsze dam pokroić!

Marta pisze...

Oj na pewno skusze się na takie pesto jak będę miała ochotę na szybki, pyszny makaron :)
Pozdrawiam!
http://polkazprzyprawami.blox.pl

Mariola pisze...

o widzisz, nigdy nie próbowałam, czas się wykazać ;)

Mat Mastalerz pisze...

Zaskakujące pesto. Podoba mi się!

skoraq cooks pisze...

Mmmmm, to może być pyszne :-) wypożyczam przepis i robię koniecznie :-)