30.6.11

Gulasz z brązowej soczewicy z cukinią

Składniki:
szklanka brązowej soczewicy
pół szklanki kukurydzy z puszki
pół małej cukinii
cebula
puszka pomidorów pelati
20 dag pieczarek
oliwa
sól, papryka, chili, oregano
Wykonanie:
Soczewicę ugotować do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w plasterki lub mniejsze kawałki cukinię i pokrojone pieczarki. Wszystko razem podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Przełożyć do garnka, wymieszać z soczewicą, dodać pomidory, uprzednio zmiksowane. Dusić ok. 15 minut. Dodać kukurydzę, doprawić wszystko chili, papryką i oregano. Podawać z kaszą gryczaną.

4 komentarze:

dorota20w pisze...

fajne danie !

Weronika Król pisze...

Jakie to cudowne zdrowe, pożywne a zarazem pyszne danie : ) i na dodatek mam wszytkoe składniki : ) Dzięki za publikacje: )

http://perfectmelt.blogspot.com/

Truscaveczka pisze...

Weroniko, dzisiaj jadłam je z makaronem żytnim - wybitnie pasują do siebie te dwa smaki :)

anna zając pisze...

Spróbowałam. Zaskakująco dobre!