Pesto
Składniki:
szklanka bobu
garść porwanej bazylii
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki pestek słonecznika lub orzeszków piniowych
olej z pestek winogron lub oliwa
sól
Wykonanie:
Bób ugotować (ok. 15 minut) w osolonej wodzie, odcedzić, lekko przestudzić i obrać z łupinek. Pestki słonecznikowe zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Odcedzić. Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Posolić do smaku.
Linguini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać w garnku z sosem. Podawać od razu.
Przepis z Kwestii Smaku, jak zwykle lekko po swojemu ;)
5 komentarzy:
Super! Za makaron z pesto to ja się zawsze dam pokroić!
Oj na pewno skusze się na takie pesto jak będę miała ochotę na szybki, pyszny makaron :)
Pozdrawiam!
http://polkazprzyprawami.blox.pl
o widzisz, nigdy nie próbowałam, czas się wykazać ;)
Zaskakujące pesto. Podoba mi się!
Mmmmm, to może być pyszne :-) wypożyczam przepis i robię koniecznie :-)
Prześlij komentarz