23.6.11

Kotleciki warzywne z ciecierzycą



Składniki:
paczka mieszanki warzywnej z ryżem, bez przypraw
puszka ciecierzycy
3 łyżki bułki tartej
jedno jajko
sól, pieprz,
pół łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
ćwierć łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki oleju
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Wykonanie
Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z odrobiną soli. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i zeszklić go. Dodać warzywa i podsmaż wszystko, aż warzywa zmiękną. Dodać odsączoną ciecierzycę. Zawartość patelni ostudzić. Zmiksować warzywa w malakserze lub blenderem, dodać jajko i bułkę tartą i wyrobić ręką na jednolitą masę. Formować płaskie, okrągłe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju. Podawać z surówką z sałaty lodowej lub cykorii.

3 komentarze:

Mariola pisze...

piękności, pyszności ;)
a ja już nie mam nic w lodówce "do podkradania" bu

Mariola pisze...

ja wolę widelcem zgniatać, żeby były wyczuwalne faktury ;)

Truscaveczka pisze...

Mejduję, że warzywa były na półtwardo i na niskim biegu w malakserze wyszła właśnie "faktura" :)