Image Map

18.12.12

196. Lebkucheny troszkę inaczej

Kiedy moja siostra Poswix reklamowała mi lebkucheny, pomyślałam, że to doskonałe ciastka na eksperyment alergologiczny ;)
Ciasto przerobiłam na bezmleczne i bezpszenne, a efekt przeszedł moje oczekiwania :)
Składniki:
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka mąki żytniej
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 szklanka płynnego miodu
100g mielonych migdałów
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Miód i olej delikatnie podgrzać - do temperatury ok. 50 stopni, nieparzącej. Pozostałe składniki zmieszać w misce, dodać zawartość garnuszka i dokładnie wymieszać. Zostawić na godzinę, żeby ciasto zgęstniało. Kłaść na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej grudki ciasta wielkości truskawki - w sporych odstępach, jak widać, rozlewają się w ładne, okrągłe placuszki.
Piec około kwadransa w temperaturze 180 stopni.

 
Migdały na słodko i wytrawnie!Wigilijny piernikCiastka na jeden kęs - NAGRODA

2 komentarze:

Katarzyna Jankowska pisze...

Super przepis ale w naszej akcji nie możemy używać miodu. Myślę jednak, że można go spokojnie zastąpić Golden Syrupem, słodami roślinnymi, ja tak robię i wszystko gra. Jeśli uważasz, że ciasteczka wyjdą z syropem roślinnym dopisz to proszę, jeśli nie da rady będę zmuszona odrzucić przepis z akcji. Pozdrawiam

Truscaveczka pisze...

Nie mam pojęcia, co to za skłądniki, nigdy ich nie używałam. Co prawda więcej osób uczulonych jest na mleko, jajka czy pszenicę, niż na miód, ale ok, niech będzie, nie dodawaj, w ciemno nie będę robiła dopisków.