Mięso się znalazło - był to płat wieprzowiny oddzielony od tzw. mięsnych żeberek. Rozcięłam go i rozbiłam tłuczkiem, żeby był jeszcze cieńszy i większy.
Składniki:
- 1,20kg mięsa wieprzowego (następnym razem wypróbuję schab)
- 25 dag pieczarek
- 20cm pora
- 10 dag surowego, wędzonego boczku
- 2 łyżki stołowe mrożonego lub świeżego koperku
- podlaska przyprawa do mięsa wieprzowego
- sól, pieprz
- nieco oleju do smażenia
Mięso rozciąć na cienki płat i rozbić tłuczkiem. Posolić.
Boczek drobno posiekać i podsmażyć. Dodać pora pokrojonego w ćwierćtalarki i posiekane pieczarki. Gdy się usmażą, dodać koperek i nieco soli i pieprzu. Farsz wyłożyć na mięso, zwinąć roladę i obwiązać białą nicią lub dratwą. Posypać obficie przyprawą i obsmażyć. Włożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą i dusić godzinę.
Podawać z kluskami śląskimi i kiszonymi ogórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz