Image Map

8.1.13

197. Rolada z porem i pieczarkami

Nigdy wcześniej nie jadłam ani nie robiłam rolady. Ale że lubię połączenia różnych smaków w jednej potrawie, postanowiłam spróbować.
Mięso się znalazło - był to płat wieprzowiny oddzielony od tzw. mięsnych żeberek. Rozcięłam go i rozbiłam tłuczkiem, żeby był jeszcze cieńszy i większy.
Składniki:
  • 1,20kg mięsa wieprzowego (następnym razem wypróbuję schab)
  • 25 dag pieczarek
  • 20cm pora
  • 10 dag surowego, wędzonego boczku
  • 2 łyżki stołowe mrożonego lub świeżego koperku
  • podlaska przyprawa do mięsa wieprzowego
  • sól, pieprz
  • nieco oleju do smażenia
Wykonanie:
Mięso rozciąć na cienki płat i rozbić tłuczkiem. Posolić.
Boczek drobno posiekać i podsmażyć. Dodać pora pokrojonego w ćwierćtalarki i posiekane pieczarki. Gdy się usmażą, dodać koperek i nieco soli i pieprzu. Farsz wyłożyć na mięso, zwinąć roladę i obwiązać białą nicią lub dratwą. Posypać obficie przyprawą i obsmażyć. Włożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą i dusić godzinę.
Podawać z kluskami śląskimi i kiszonymi ogórkami.

Brak komentarzy: