Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego*
25 dag kiszonej kapusty z kminkiem i innymi dodatkami (na lokalnym rynku pani sprzedaje kapustę, ukiszoną z zielem angielskim i liściem laurowym, po-e-mat!)
2 średnie cebule
6-8 pieczarek
olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę bardzo mocno odcisnąć w rękach, aby była zupełnie wiórkowata. Jeśli jest bardzo kwaśna, lekko przepłukać wodą. Posiekać w drobną kostkę (tak, z odciskania wychodzą ładne pięściaki i to je kroić należy).
Cebulęi pieczarki posiekać i lekko podsmażyć na oleju. Na patelnię dodać kapustę i na wolnym ogniu podsmażać, mieszając, aż nabierze złocistego koloru. Powinna zachować zwartą konsystencję.
Kapustę przestudzić. Arkusz ciasta pokroić na 8 prostokątów. Na połowie każdego układać kopiastą łyżkę stołową farszu, zakrywać wolną częścią ciasta, a brzegi sklejać widelcem.
Piec w piekarniku lub na suchej patelni pod przykryciem aż ciasto się zrumieni i nabierze charakterystycznej lekkości.
*(jak kto ma wenę, niech robi sam,ja przy śmigającym dwulatku skorzystałam z gotowca)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz