27.8.10

Kotlety z kalafiora

Faza na próbowanie nowości trwa :)



Składniki na 3 porcje:
1/3 średniego kalafiora
1 jajko
bułka tarta wedle uznania
ćwierć opakowania fety (50g)
gałka muszkatołowa
płatki kukurydziane
olej do smażenia

Wykonanie:
Ugotowanego i ostudzonego kalafiora niechlujnie rozdrobnić (ja użyłam blendera, ale niezbyt się przyłożyłam, nie chodziło mi o pastę kalafiorową, a o drobne kawałki). Dodać fetę i gałkę i starannie wymieszać. Wbić jajko, podsypać bułki tartej i wyrobić dość kleistą, zwartą masę.
Płatki kukurydziane pokruszyć (torebka foliowa i wałek mogą się w tym celu przydać) i w nich obtoczyć kotleciki. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym lub z warzywami w sosie pomidorowym.

Smacznego :)

Powinnam nadać postowi etykietę "Nowe nie gryzie" - gdyż mój nieufny wobec nowości Mały Żonek nie tylko skonsumował dzisiejszą porcję, ale i zaklepał resztę kotletów na jutrzejszy obiad :)

2 komentarze:

monotema pisze...

A to "niechlujnie rozdrobnić" to sama poezja :D

asieja pisze...

ta nowośc to mi się bardzo podoba!