4.9.10

Makaron z cukinią

To lubię, mniam, to lubię...
Kiedy jedynym mięsem pod ręką jest parówka, zawsze można skusić się na danie bezmięsne. A potem w ostatniej chwili, na wyraźne żądanie rodziny, pociachać parówkę i jednak ją dorzucić ;)
Ale zacząć trzeba od składników:
2 małe cukinie
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
pół opakowania jogurtu greckiego
łyżka serka śmietankowego
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie dobre parówki
makaron - tu tagliatelle

Wykonanie:
Cukinię umyć i poćwiartować. Bez obierania czy pestkowania, ma być młoda i delikatna. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić wyciśnięty przez praskę czosnek i cukinię - dusić ją pod przykryciem do ulubionego stopnia miękkości. Wyłączyć gaz, dodać jogurt i serek, dokładnie wymieszać, posolić, popieprzyć. W popłochu dorzucić pokrojoną w plasterki parówkę. Makaron tagliatelle ugotować al dente i polać sosem.

Smacznego :) Dla mnie kolejne bombowe odkrycie kulinarne :)

1 komentarz:

monotema pisze...

Robiłam makaron z ciecierzycą, robiłam z krewetkami - oba pyszne, więc zrobię i z cukinią, bo niczego nie ryzykuję. :-)