Image Map

21.7.11

Makaron ryżowy z kurkami i szpinakiem

Składniki:
pół opakowania makaronu ryżowego
200g kurek
100g szpinaku
duża cebula
olej
czosnek
2-3 łyżki mleka ryżowego lub śmietany
sól,pieprz
Wykonanie:
Makaron namoczyć w osolonym wrzątku. Kurki i szpinak umyć. Cebulę pokroić w ćwierćtalarki, czosnek wycisnąć i zeszklić razem na oleju. Dodać pokrojone kurki i lekko zrumienić. Wrzucić pokrojony w paski szpinak, podlać lekko wodą, posolić. Dusić aż szpinak zmięknie. Dodać mleko ryżowe lub śmietanę, doprawić do smaku, dusić jeszcze chwilkę, by smaki się połączyły. Wymieszać zawartość patelni z makaronem.

Pęczak z bobem

Wariacja na bazie poprzedniego pęczakotta - tym razem dodałam ugotowany bób i to był strzał w dziesiątkę!

6.7.11

Pęczakotto z grzybami i koperkiem

Składniki:
filiżanka pęczaku
2 filiżanki wody
pół łyżeczki soli
200g boczniaków
20 cm pora
olej
sól, pieprz
koperek świeży lub mrożony
Wykonanie:
Pęczak zalać zimną wodą, zagotować, osolić i zmniejszyć gaz. Pyrkać kaszę na wolnym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Pora pokroić w półplasterki, grzyby w dowolne kawałki i podsmażyć jedno i drugie na oleju, aż grzyby zmiękną. Wymieszać zawartość patelni z kaszą, ewentualnie dosolić i popieprzyć. Dodać garść posiekanego koperku, wymieszać i podawać od razu. Świetnie sprawdziło się w połączeniu z gołąbkami :)

Pasta grzybowa do pieczywa

Składniki:
15 dag grzybów mieszanych (u mnie pieczarki i boczniaki)
15 cm pora
olej
1 puszka ciecierzycy
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, pokroić w małe kawałki, pora w półplasterki. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić powyższe składniki i podsmażyć do zrumienienia się pora i zmięknięcia grzybów. Lekko przestudzić. Do malaksera wrzucić odsączoną ciecierzycę i zawartość patelni, zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schować do lodówki, by pasta nabrała odpowiedniej konsystencji.

3.7.11

Risotto z boczniakami i porem

Pierwszy kontakt z boczniakami na pewno nie będzie ostatnim w moim przypadku. Nawet nie wiedziałam, jak delikatne, aromatyczne i przyjemne w smaku są te, dotąd jakoś omijane przeze mnie, grzyby - i jak inne są od zwykłych, codziennych pieczarek. W połączeniu z porem i ryżem arborio, subtelnie doprawione solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, okazały się być prawdziwym odkryciem.
Składniki:
200g boczniaków
1 mały por
filiżanka suchego ryżu arborio
olej z pestek winogron
woda
sól
pieprz
Wykonanie:
Boczniaki pokrój w paseczki, pora w półtalarki. Na patelni rozgrzej olej i podsmażyć oba składniki do lekkiego zrumienienia się pora. Warzywa odłóż do miseczki, a na patelnię wylej dwie łyżki oleju. Wysyp ryż, wymieszaj i smaż do lekkiego zeszklenia się ziaren. Wlej filiżankę wody i zmniejsz ogień. Gdy woda się wchłonie, dodaj warzywa i kolejną filiżankę wody. Delikatne "zruszanie" służy risottu, jednak pamiętaj, aby nie mieszać gwałtownie, intensywnie i często - zbyt wiele wody będzie odparowywać, zamiast wsiąkać w ziarna. Dolewaj wodę stopniowo, dopóki ryż nie będzie miękki. Posól i popieprz do smaku.

Uwaga, danie zatwierdzone do konsumpcji przez pięcioipółletnią niejadkę :)