6.7.11

Pęczakotto z grzybami i koperkiem

Składniki:
filiżanka pęczaku
2 filiżanki wody
pół łyżeczki soli
200g boczniaków
20 cm pora
olej
sól, pieprz
koperek świeży lub mrożony
Wykonanie:
Pęczak zalać zimną wodą, zagotować, osolić i zmniejszyć gaz. Pyrkać kaszę na wolnym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Pora pokroić w półplasterki, grzyby w dowolne kawałki i podsmażyć jedno i drugie na oleju, aż grzyby zmiękną. Wymieszać zawartość patelni z kaszą, ewentualnie dosolić i popieprzyć. Dodać garść posiekanego koperku, wymieszać i podawać od razu. Świetnie sprawdziło się w połączeniu z gołąbkami :)

6 komentarzy:

asieja pisze...

pęczakotto brzmi jakoś tak przyjemnie :-))

Kasia pisze...

Oj widać, że boczniaki Cię oczarowały! Super przepisy!

cozerka pisze...

i to jest właśnie to co zjadłabym dziś...owinęłabym się w koc, włączyła film i z miski jadła parujące pęczakatto :)

Maggie pisze...

Oj, zdecydowanie za rzadko siegam po kasze - bede musiala to zmienic :)

aga pisze...

zjadlabym ja takie jedzonko:)

Mariola pisze...

Trus co się obijasz? ;) wrzuć coś fajnego