6.7.11

Pasta grzybowa do pieczywa

Składniki:
15 dag grzybów mieszanych (u mnie pieczarki i boczniaki)
15 cm pora
olej
1 puszka ciecierzycy
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, pokroić w małe kawałki, pora w półplasterki. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić powyższe składniki i podsmażyć do zrumienienia się pora i zmięknięcia grzybów. Lekko przestudzić. Do malaksera wrzucić odsączoną ciecierzycę i zawartość patelni, zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schować do lodówki, by pasta nabrała odpowiedniej konsystencji.

3 komentarze:

hania-kasia pisze...

Fajny pomysł, aby połączyć grzyby i ciecierzycę, tworząc z tego pastę. Muszę kiedyś spróbować, jak smakuje to połączenie.

Joanna pisze...

Hmmmmmmmm, grzybomus...? ;-) Świetny pomysł na dodanie grzybów do soczewicowego hummusu

Potrawa pisze...

Ciekawe połączenie