Składniki:
- 2 korzenie pietruszki
- 2 marchewki
- pół selera
- nieduży kawałek żeberek
- kawałek pora
- ziele angielskie, liść laurowy,, czosnek, oregano, słodka i ostra papryka, sól, pieprz ziarnisty
- pół szklanki kaszy jęczmiennej - perłowej lub mazurskiej
- 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- zagęszczony sok pomidorowy (lub przecier)
- 2-3 parówki lub małe kiełbaski (u mnie parówki z szynki)
Mięso opłukać, zalać zimną wodą, dodać obrane i pokrojone warzywa, oraz liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Zagotować. Po około półgodzinie wsypać kaszę i gotować do miękkości. Wyjąć warzywa w kawałkach i mięso. Do zupy dodać ziemniaki i ugotować do miękkości (ok. 8-10 minut). Mięso obrać z kości i drobno pokroić, podobnie kiełbaski/parówki. Warzywa zetrzeć na grubej tarce. Wszystko razem dorzucić do zupy, a następnie dodać pomidory, czosnek (w ząbkach lub granulowany), oregano i ewentualnie dosolić do smaku. Podawać z pieczywem jako samodzielne, sycące danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz