Na szczęście wynalazłam deser o konsystencji i smaku bardzo zbliżonym do 'oryginału'. Alergicy już sami wiedzą, jakiego mleka mogą użyć (ale i na wodzie wychodzi super), wszyscy pozostali mogą spokojnie użyć mleka.
Składniki (na 1 osobę):
- 1 banan
- 2 łyżki stołowe płatków owsianych (zwykłych, nie ekspresowych)
- 1 łyżeczka kakao rozpuszczalnego 50% (albo pół łyżeczki kakao 100% i cukier do smaku)
- pół szklanki wody, mleka zbożowego lub mleka.
Płatki zalać wodą/mlekiem i na małym ogniu ugotować na gęsto - ok. 5-7 minut. Przestudzić, dodać połamanego na kawałki banana i kakao. Całość bardzo dokładnie zmiksować, przełożyć do salaterki i ostudzić. Wstawić do lodówki na dwie godziny.
2 komentarze:
Mmm, pychota :) Jadłam dziś coś podobnego, ale w wersji z piekarnika :)
Niby nie znoszę kaszy mannej, ale Twój deserek mnie zaintrygował....
Prześlij komentarz