15.7.12

182. Zupa-krem z cukinii



Składniki:
  • klasyczny wywar drobiowy (1,5 litra)
  • 2-3 nieduże cukinie
  • 4-5 ziemniaków
  • 3 cebule
  • ew. mięso z wywaru
  • sól, pieprz, tymianek
  • czosnek
  • łyżka oliwy z oliwek Monini
Wykonanie:
Czosnek wycisnąć. Oliwę lekko rozgrzać na patelni. Zeszklić czosnek, wrzucić pokrojoną w plasterki lub półplasterki cukinię, pokrojone w ósemki cebule i ziemniaki i chwilę smażyć, aż się delikatnie zrumienią. Przełożyć do garnka, zalać wywarem, można też dodać pokrojone mięso z kurczaka. Gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy zupa trochę przestygnie, zmiksować i doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.
Na zdjęciu w zupie pływają kiełki rzodkiewki, mniam :)

Brak komentarzy: