Składniki:
- klasyczny wywar drobiowy (1,5 litra)
- 2-3 nieduże cukinie
- 4-5 ziemniaków
- 3 cebule
- ew. mięso z wywaru
- sól, pieprz, tymianek
- czosnek
- łyżka oliwy z oliwek Monini
Wykonanie:
Czosnek wycisnąć. Oliwę lekko rozgrzać na patelni. Zeszklić czosnek, wrzucić pokrojoną w plasterki lub półplasterki cukinię, pokrojone w ósemki cebule i ziemniaki i chwilę smażyć, aż się delikatnie zrumienią. Przełożyć do garnka, zalać wywarem, można też dodać pokrojone mięso z kurczaka. Gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy zupa trochę przestygnie, zmiksować i doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.
Na zdjęciu w zupie pływają kiełki rzodkiewki, mniam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz