Składniki na 1 bardzo głodną osobę (lub dwie niezbyt głodne)
- 250g tłuczonych ziemniaków, zimnych
- 100g twarogu
- 1 jajko
- 3-4 czubate łyżki mąki owsianej
- szczypta soli
- mąka kukurydziana / bułka tarta
- olej do smażenia
Sos:
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki majonezu kieleckiego (podaję gatunek, ponieważ jak dla mnie to jedyny wytrawny, niesłodki majonez, co znacząco poprawia smak sosu)
- ząbek czosnku
Wykonanie:
Twaróg zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić w inny, skuteczny sposób, dodać pokruszone ziemniaki, jajko, sól i mąkę i zagnieść ciasto, lekko klejące i zwięzłe. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać na okrągłe kotleciki, obtaczać w mące/bułce i smażyć na złoto z obu stron.
Sos czosnkowy:
Czosnek wycisnąć, wymieszać z pozostałymi składnikami, odstawić na 10 minut.
Kotleciki mają bardzo chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze, są lekkie i puszyste.
2 komentarze:
Fajny przepis! Ziemniaki mam, biały ser robiony własnoręcznie z prawdziwego mleka, mąkę owsianą też, nawet zamiennik jajka jest i bułka tarta z orkiszowego chleba, będzie obiadek, dzięki, Trus!! :))
kurczę na pewno spróbuje u nas często ziemniaki zostają, a ileż można jeść je odpiekane z cebula i kiełbachą???? wilgachne dzięki za przepisik :D
Prześlij komentarz