Czy ja już pisałam, że przez barbarzyńskie praktyki pt. jedzenie placków ziemniaczanych z cukrem nienawidziłam tej potrawy przez kilkanaście lat? Na szczęście moje zapędy eksperymentatorskie przywróciły to danie do mojej listy chętnie jadanych smakołyków.
Oczywiście cukier niech trzyma się z daleka.
Składniki:
6 niedużych ziemniaków
1 młoda cukinia
2 ząbki czosnku
2 jajka
3/4 szkl. mąki
sól, pieprz, tymianek
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć w wiórki na drobnej tarce, cukinię na grubej. Czosnek wycisnąć przez praskę. Pozostałe składniki wymieszać i zostawić ciasto na chwilę, żeby mąka mogła napęcznieć. Smażyć na rozgrzanym oleju i serwować z sosem czosnkowym. Mniam :)
2 komentarze:
Mniam :)
wygląda bardzo apetycznie :)
nigdy przenigdy nie jadłam ziemniaczanych placków z cukrem, mam wielką ochotę by kiedyś spróbowac i na pewno to zrobię, bo wiele już razy słyszałam o tym połaczeniu,.
Prześlij komentarz