Skorzystał z przepisu stąd - klik!
Tradycyjny żurek na kiełbasie - składniki
- 2 szklanki gotowego zakiszonego żuru
- 30 dag białej kiełbasy
- 10 dag wędzonego boczku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 2 suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany 36-proc.
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- ugotowane ziemniaki do podania
Tradycyjny żurek na kiełbasie - sposób przygotowania
Obierz cebulę i czosnek, pokrój na ćwiartki. Grzyby umyj i namocz w 1/2 szklanki wody. Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach. Boczek pokrój w kostkę. Zagotuj 3 szklanki wody, dodaj grzyby, cebulę i czosnek, lekko posól. Włóż kiełbasę i połowę boczku, gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut - do miękkości. Po 20 minutach gotowania dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Ugotowaną kiełbasę pokrój w krążki i włóż z powrotem do zupy. Wlej żur, wsyp rozkruszony majeranek i zagotuj. Zdejmij z ognia i połącz ze śmietaną. Jajka pokrój na cząstki, rozłóż na talerzach i zalej zupą. Pozostały boczek wysmaż na suchej patelni. Ziemniaki przełóż do oddzielnej miseczki i polej tłuszczem ze skwarkami.Okazało się jednak, ze zakwas ze sklepu jest mocniejszy, niż ustawa przewiduje i wody do zupy weszło 5 szklanek, a nie 3.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz