24.7.09
Omlet z kurkami
Składniki:
5 jajek
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Farsz:
100g kurek
2 łyżki masła
1 mała cebula
łyżka oleju
sól, pieprz
Kurki oczyścić, pokroić i poddusić na maśle aż zmiękną i zmienią kolor. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, wymieszać z kurkami, doprawić.
Jajka ubić na puszystą masę. Ubijać dalej, dosypując stopniowo mąki. Masę wylać na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smażyć, wpuszczając płynną masę pod spód ze wszystkich stron, aż wierzch się nie zetnie. Na połowie omletu położyć farsz, złożyć całość na pół i podgrzewać jeszcze chwilę (można obracać dla równomierniejszego efektu). Pokroić na trójkątne kawałki i pałaszować :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz