28.8.12

186. Klopsiki wieprzowo-jaglane

Składniki:
- 500g mielonej łopatki wieprzowej
- pół filiżanki kaszy jaglanej
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- olej do smażenia
- mąka kukurydziana do obtoczenia
- sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany
opcjonalnie: koperek, pietruszka, pieczarki, inne dodatki smakowe
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować do rozklejenia w osolonej wodzie i dokładnie ostudzić.
Cebulę posiekać, marchew zetrzeć na drobnej tarce i razem podsmażyć do zeszklenia i lekkiego zrumienienia cebuli. Zawartość patelni i ostudzoną kaszę dodać do mięsa, doprawić do smaku. Formować nieduże klopsiki (z podanej porcji wyszło 24 wielkości mandarynki), obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na oleju. Po usmażeniu przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą i dusić ok. kwadransa.
Podawać z makaronem lub kaszą jęczmienną.

1 komentarz:

whiness pisze...

Robiłam kiedyś kotleciki jaglane, ale one akurat były wegetariańskie. ;) Ciekawa jestem, jak smakowałyby z dodatkiem mięsa. Wyglądają całkiem apetycznie,. chyba trzeba będzie się przekonać :)