29.11.11

Zupa kalafiorowa z koperkiem

Idzie zima. Surówki zostawiam twardzielom i południowcom, i przerzucam się na zupy.
Składniki:
2 pałki z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
5 ziemniaków
średni kalafior
3 liście laurowe
5 ziaren angielskich
2 łyżki siekanego koperku
2 łyżki śmietany
sól do smaku
Wykonanie:
Mięso włożyć do zimnej wody i zagotować. Dołożyć włoszczyznę i przyprawy i gotować godzinę. Wyjąć mięso i warzywa, włożyć obrane i pokrojone ziemniaki. Po 10 minutach dodać podzielonego na różyczki kalafiora. Gotować aż kalafior zmięknie. Włoszczyznę zetrzeć na grubej tarce i włożyć do zupy. Zabielić śmietaną i posypać koperkiem

Teoria zupowa ;)
1. Zupy smakują lepiej po całkowitym wystudzeniu i ponownym podgrzaniu.
2. Włoszczyzna starta na grubej tarce nadaje zupie zawiesistość bez użycia mąki itp. zagęstników.
3. Sól najlepiej i najzdrowiej dodać na końcu.

8.11.11

Ryż z jabłkami

Czy ja nie wspominałam, że nie lubię obiadów na słodko? No to wspominam. Ale dla ryżu z jabłkami postanowiłam zrobić wyjątek.
Składniki:
1 filiżanka ryżu jaśminowego
3 filiżanki wody
4 jabłka
łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
garść rodzynków
100 ml kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Ryż zalać zimną wodą, dodać sól i 2 łyżeczki cukru i postawić na małym ogniu. Gotować, aż woda się wchłonie.
Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, dodać rodzynki, łyżeczkę cukru i cynamon. Podlać wodą i dusić, aż zmiękną.
Ryż rozdzielić na talerze, na wierzchu ułożyć jabłka i polać śmietaną.
Proporcje na 3 osoby :)