11.5.10

Podczos

Przepis znalazłam u Ireny i Andrzeja

SKŁADNIKI: 1 kg młodej kapusty, 80 g słoniny, 1 cebula, 125 ml śmietany, 1 łyżka mąki, po 1 łyżce pokrojonego koperku i zielonej pietruszki, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka kminku.
SPOSÓB WYKONANIA: Listki kapusty opłukać, posiekać i sparzyć wrzątkiem. Słoninę i cebulę drobno pokroić, razem podsmażyć, dodać listki kapusty, koperek, zieloną pietruszkę, kminek, sól i dusić, aż listki będą miękkie. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką, wcisnąć sok z cytryny i gotować 10 minut.

3 komentarze:

asieja pisze...

jak młoda kapusta to koniecznie z dużą ilością koperku

monotema pisze...

Muszę coś zjeść, bo umrę. Kiedyś korzystałam ze stołówki szkonej - co poniedziałek dawali makaron z kapustą. Pieczarki nawet w tym były, a kapista kwaśna. Obłędne żarcie, choć nie wyględne.

monotema pisze...

Rzecz jasna o kaustę mi szło, nie o członka Komitetu Paryskiego. Kapista z makaronem :-))